Новини Пътна обстановка

Коритарова: 600-метровият участък от Струма ще се построи преди началото на летния сезон

03.06.2024 10:29
Коритарова: 600-метровият участък от Струма ще се построи преди началото на летния сезон

До началото на летния сезон ще се построи 600 м участък на АМ "Струма", за да няма задръстване при Симитли. Това заяви пред Нова служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова.

До това развитие се стигна благодарение на подписка на местните жители, „Българска асоциация на пострадалите при катастрофи“ и „Бъдеще за човека, спорта и туризма в Кресненското дефиле“, която събра над 3000 подписа и настоява за това разширение на трасето.

По отношение на планирания мост на Дунав мост тя заяви, че според анализите няма да се задълбочи кризата при преминаването на Дунав мост. Но съоръжението нее ремонтирано от 70 години и става критично за неговата безопасност, каза още тя.

"Няма да се преминава по-бавно, в дадени моменти може да има забавяния, защото съоръжението ще се ремонтира на части и ще бъде затворено само едната лента. Такова сложно съоръжение обаче няма как на части

 да се ремонтира на части -има елементи които трябва да се ремонтират изцяло в двете ленти и тогава съвсем за кратко ще има пълно затваряне на моста -ще се постараем това да са много кратки часове. Това няма да се случи на първата година строителството и това ще ни даде възможност да направим най-добрата организация. Откриващата се фериботна линия ще компенсира. Тези неудобства ще са в рамките на две години", обясни министърът.

В отговор на въпрос за АМ "Хемус" тя уточни, че магистралата София-Варна е проблем за всички. През последните З години нищо не беше извършено по магистралата в Северна България. От март са възстановени дейностите по строителството по "Хемус" и то след значителни индексации. Дори в първия участък всички пътуващи виждат, че няма строителни дейности", обясни Коритарова.

По думите й строителството е размразено, но за да стане годен сега трябва да се санират тези участъци, за да се превърнат в строителен обект, след което почва същинското строителство и ще се работи в срокове по договорите. Ако се работеше през последните З години, вече щяхме да имаме магистрала до Плевен каза още тя.