Новини Пътна обстановка

Тунелът под Шипка, който Тома Белев спираше, готов до 2030г.

27.07.2024 14:08
Тунелът под Шипка, който Тома Белев спираше, готов до 2030г.

 

След 2 години блокаж заради обжалвания догодина тръгва проектът за тунел под Шипка, по график може да е готов до 2030 година, пише Еко Новин.

Това стана ясно в четвъртък в парламента по време на изслушването на регионалния министър Виолета Коритарова, цитирана от 24 часа.

З години и половина-толкова ще отнеме строителството на очаквания вече 130 години тунел. Не се знае обаче кога ще започне работата, тъй като тепърва се налагат нови изменения напарцеларните планове, за да се определят местата за порталите на съоражението, обясни пред депутатите Коритарова.

Въпреки измененията и отчужденията тя бе категорична, че проектът няма да се оскъпи Ставало въпрос за площ между 8 и 10 декара. Договорът вече е сключен и е на стойност 358 млн. лева. Той бе подписан през 2022 г., като финансирането по проекта е осигурено - част от тези средства ще бъдат от държавния бюджет и са планирани в капиталовата програма на АПИ, а другатаще е по програма "Транспортна свързаност".

„Ако зачеркнем този договор и започнем процедурата отново за сключване на нов, с който да бъде възложено и изработването на парцеларен план само за тези 8-10 декара, които са необходими за изграждане на обекта“ посочи министърката.

Тя напомни, че процедурата за избор на изпълнител е започнала през 2019 г., а окончателното сключване на договора е през 2022 година,

 "Затова обсъдихме, че е нецелесъобразно отново губене на ценно време за избиране на нов изпълнител", заяви Коритарова

Проектирането на съоръжението започна след близо тригодишна процедура по Закона за обществените поръчки и премина през обжалване в съда. За изпълнител е избран "Консорциум ПСВТ". Договорът е за инженеринг, т.е. изпълнителят трябва да проектира и строи,

Същинската работа стартира, след като през април съдът премахна и последната пречка пред строителството ВAC окончателно решение отхвърли плана за управление на парк "Българка".

Припомняме, че, за да бъде провалено изграждането на тунела под Шипка и обходния околовръстен път на Габрово, териториите, през които трябва да минават двете трасетата, бяха вкарани в плана за управление на парк „Българка“ като зони с резерватен режим с тотална забрана на каквото и да е строителство.

Планът, които ВАС отвгърли през април, бе изготвен от консорциум „Обединение Българка 2013" с ръководител бившия зам. министър на екологията Тома Белев и приет от МС на 30.12.2021г. по спешност, докато той беше действащ заместник министър на околната среда и водите.

В консорциума участва и WWF - Световен фонд за дивата природа, който в България се представя от жената на Тома Белев - Веселина Кавръкова.

Стойността на поръчката за плана беше е 2.6 милиона лева.